Jadłospis

grudzień 2021 R.

Poniedziałek 06.12.2021

Śniadanie

kasza manna na mleku, chleb kanapkowy z masłem, polędwicą sopocką, sałatą, papryką (1,7)

II śniadanie:

herbata

z owoców leśnych, mandarynka

Obiad

pomidorowa z ryżem, sznycelek z indyka, ziemniaki, sałata lodowa ze słonecznikiem, jogurtem, kompot wieloowocowy (1,3,7,9)

Podwieczorek

bułka musli z masłem, jajkiem, ogórkiem, szczypiorkiem,  herbata z cytryną, jabłko (1,3,7)

Wtorek 07.12.2021

Śniadanie

bułka kukurydziana z masłem, szynką gotowaną, pomidorem, sałatą, kakao (1,7)

II śniadanie:

sok jabłkowy

Obiad

fasolowa

z ziemniakami, gulasz wołowy, kasza jęczmienna, surówka zimowa, kompot porzeczkowy (1,7,9)

Podwieczorek

budyń z musem malinowym, herbata z cytryną, gruszka (1,3,7)

Środa 08.12.2021

Śniadanie

płatki jaglane na mleku, chleb słonecznikowy z masłem, serem żółtym, pomidorem, szczypiorkiem (1,7)

II śniadanie:

herbata malinowa, banan

Obiad

barszcz czerwony z ziemniakami, makaron ze szpinakiem, serem białym, kompot wiśniowy (1,7,9)

Podwieczorek

kajzerka z masłem, sałatka jarzynowa, herbata z cytryną (1,3,7)

Czwartek 09.12.2021

Śniadanie

płatki owsiane na mleku, chleb kanapkowy z masłem, polędwicą drobiową, ogórkiem, rzodkiewką (1,7)

II śniadanie:

herbata żurawinowa, winogrona

Obiad

zacierkowa, schab w sosie własnym, ziemniaki, bukiet warzyw, kompot wieloowocowy (1,9)

Podwieczorek

placuszki serowe, herbata z cytryną, jabłko (1,3,7)

Piątek 10.12.2021

Śniadanie

chleb wieloziarnisty z masłem, szynką konserwową, sałatą, pomidorem, kakao (1,7)

II śniadanie:

napój z mięty, jabłko

Obiad

żurek z ziemniakami, pulpet z ryby w sosie koperkowym, ryż paraboliczny, surówka z  kapusty czerwonej, kompot porzeczkowy (1,3,4,7,9)

Podwieczorek

bułka maślana z masłem,  miodem, herbata z cytryną, pomarańcz  (1,7)

Informacja o alergenach znajdujących się w jadłospisie i ich oznaczeniach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jajka i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne ( arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

* Przedszkole zastrzega sobie zmiany w jadłospisie

Close Menu
×

Koszyk

Skip to content