Jadłospis

kwiecień 2024 R.

Poniedziałek 22.04.2024

Śniadanie

płatki wielozbożowe na mleku, chleb kanapkowy z masłem, kiełbasą szynkową, ogórkiem, rzodkiewką (1,7)

II śniadanie: herbata malinowa, jabłko

Obiad

kalafiorowa z ziemniakami, knedelki z kaszy manny i sera białego, polewa jogurtowo-malinowa, kompot porzeczkowy (1,3,7,9)

Podwieczorek

bułka z masłem, pasta z makreli ze szczypiorkiem, herbata z cytryną (1,4,7)

Wtorek 23.04.2024

Śniadanie

chleb razowy z masłem, schabem pieczonym, sałatą, pomidorem, kakao (1,7)

II śniadanie: napój z mięty, pomarańcz

Obiad

koperkowa z ryżem, kotlet pożarski, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot wieloowocowy (1,3,7,9)

Podwieczorek

budyń waniliowy, herbata z cytryną, (1,3,7)

Środa 24.04.2024

Śniadanie

płatki owsiane na mleku, chleb słonecznikowy z masłem, serem żółtym, pomidorem (1,7)

II śniadanie: herbata wieloowocowa, banan

Obiad

fasolowa z ziemniakami, spaghetti w sosie warzywno- mięsnym, surówka z kapusty pekińskiej, kompot wiśniowy (1,7,9)

Podwieczorek

bułka musli z masłem, jajkiem, ogórkiem, szczypiorkiem, herbata z cytryną,  (1,3,7)

Czwartek 25.04.2024

Śniadanie

płatki ryżowe na mleku, chleb kanapkowy z masłem, pasztetem, ogórkiem konserwowym (1,7)

II śniadanie: herbata żurawinowa, gruszka

Obiad

ogórkowa z ziemniakami, pieczeń wieprzowa w sosie, kasza jęczmienna, surówka z buraczków z jabłkiem, kompot porzeczkowy (1,7,9)

Podwieczorek

koktajl truskawkowy, chałka z masłem (1,7)

Piątek 26.04.2024

Śniadanie

bułka kukurydziana z masłem, szynką swojską, sałatą, papryką, kawa inka (1,7)

II śniadanie: sok jabłkowy

Obiad

porowa z groszkiem ptysiowym, ryba miruna, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot wieloowocowy (1,3,4,7,9)

Podwieczorek

ciasto marchewkowe, herbata z cytryną, jabłko (1,3,7)

Informacja o alergenach znajdujących się w jadłospisie i ich oznaczeniach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jajka i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne ( arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

* Przedszkole zastrzega sobie zmiany w jadłospisie

Close Menu
×

Koszyk

Skip to content