Jadłospis
kwiecień 2024 R.
Poniedziałek 22.04.2024
Śniadanie
płatki wielozbożowe na mleku, chleb kanapkowy z masłem, kiełbasą szynkową, ogórkiem, rzodkiewką (1,7)
II śniadanie: herbata malinowa, jabłko
Obiad
kalafiorowa z ziemniakami, knedelki z kaszy manny i sera białego, polewa jogurtowo-malinowa, kompot porzeczkowy (1,3,7,9)
Podwieczorek
bułka z masłem, pasta z makreli ze szczypiorkiem, herbata z cytryną (1,4,7)
Wtorek 23.04.2024
Śniadanie
chleb razowy z masłem, schabem pieczonym, sałatą, pomidorem, kakao (1,7)
II śniadanie: napój z mięty, pomarańcz
Obiad
koperkowa z ryżem, kotlet pożarski, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot wieloowocowy (1,3,7,9)
Podwieczorek
budyń waniliowy, herbata z cytryną, (1,3,7)
Środa 24.04.2024
Śniadanie
płatki owsiane na mleku, chleb słonecznikowy z masłem, serem żółtym, pomidorem (1,7)
II śniadanie: herbata wieloowocowa, banan
Obiad
fasolowa z ziemniakami, spaghetti w sosie warzywno- mięsnym, surówka z kapusty pekińskiej, kompot wiśniowy (1,7,9)
Podwieczorek
bułka musli z masłem, jajkiem, ogórkiem, szczypiorkiem, herbata z cytryną, (1,3,7)
Czwartek 25.04.2024
Śniadanie
płatki ryżowe na mleku, chleb kanapkowy z masłem, pasztetem, ogórkiem konserwowym (1,7)
II śniadanie: herbata żurawinowa, gruszka
Obiad
ogórkowa z ziemniakami, pieczeń wieprzowa w sosie, kasza jęczmienna, surówka z buraczków z jabłkiem, kompot porzeczkowy (1,7,9)
Podwieczorek
koktajl truskawkowy, chałka z masłem (1,7)
Piątek 26.04.2024
Śniadanie
bułka kukurydziana z masłem, szynką swojską, sałatą, papryką, kawa inka (1,7)
II śniadanie: sok jabłkowy
Obiad
porowa z groszkiem ptysiowym, ryba miruna, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot wieloowocowy (1,3,4,7,9)
Podwieczorek
ciasto marchewkowe, herbata z cytryną, jabłko (1,3,7)
Informacja o alergenach znajdujących się w jadłospisie i ich oznaczeniach
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jajka i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne ( arachidowe)
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki
- Łubin
- Mięczaki
* Przedszkole zastrzega sobie zmiany w jadłospisie