Zasady żywienia dzieci
W czasie pobytu w przedszkolu dzieci korzystają z posiłków spożywanych o stałych porach:
8.30 – śniadanie
10.00 – II śniadanie – na które podajemy soki lub herbatkę owocową, owoce, marchewkę do chrupania.
12.00 – obiad (dwudaniowy)
14.30 – podwieczorek
Rodzice wnoszą opłaty za 3 posiłki (śniadanie, obiad, podwieczorek).
NOWE ZASADY ŻYWIENIA PRZEDSZKOLAKÓW
Zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ZDROWIA z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
Treść rozporządznia pobierz
Nasze zasady przygotowywania posiłków.
- Zastąpiliśmy pieczywo jasne pieczywem mieszanym, orkiszowym, żytnim.
- Wprowadziliśmy do jadłospisu makarony orkiszowe i smakowe / z pomidorami, szpinakiem/ oraz różnego rodzaju kasze.
- Wyeliminowaliśmy śmietanę 18% na rzecz śmietany 12%.
- Potrawy smażone podawać będziemy tylko raz w tygodniu.
- Wprowadziliśmy potrawy pieczone i duszone.
- Do sałatek i surówek będziemy używać jogurtu naturalnego.
- Znacznie zmniejszyliśmy ilość używanej soli. Zamiast zwykłej jodowanej zaczęliśmy używać soli niskosodowej z potasem i wapniem.
- Podajemy dzieciom surowe warzywa i owoce.
- Zmniejszyliśmy ilość używanego oleju.
- Herbatkę dosładzamy miodem naturalnym.
Wyeliminowaliśmy przyprawy typu: vegeta, kostki rosołowe, sosy do sałatek na rzecz ziół i przypraw naturalnych.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz czarny, mięta, lubczyk, czosnek, estragon, cząber, rozmaryn, sok z cytryny, gałka muszkatołowa, kminek, kolendra.