Jadłospis

marzec 2025 R.

Poniedziałek 03.03.2025

Śniadanie

zacierki na mleku, chleb kanapkowy z masłem, kiełbasą szynkową, sałatą, pomidorem (1,7)

II śniadanie: herbata owoce leśne, jabłko

Obiad

ogórkowa z ziemniakami, gulasz wołowy, kasza gryczana, surówka z kapusty pekińskiej, kompot porzeczkowy (1,7,9)

Podwieczorek

bułka maślana z masłem, miodem, herbata z cytryną, kiwi (1,7)

Wtorek 04.03.2025

Śniadanie

chleb razowy z masłem, schabem pieczonym, ogórkiem, rzodkiewką, kawa inka (1,7)

II śniadanie: sok jabłkowy

Obiad

pieczarkowa z makaronem, kotlet pożarski, ziemniaki, buraczki zasmażane, kompot wieloowocowy (1,3,7,9)

Podwieczorek

budyń czekoladowy, herbata z cytryną, pomarańcz (1,3,7)

Środa 05.03.2025

Śniadanie

płatki ryżowe na mleku, chleb słonecznikowy z masłem, pasta z jajek ze szczypiorkiem (1,3,7)

II śniadanie:  herbata malinowa, banan

Obiad

jarzynowa z ziemniakami, naleśniki z serem, polewa jogurtowo- malinowa, kompot wiśniowy (1,3,7,9)

Podwieczorek

bułka z masłem, serem żółtym, pomidorem, kiełki rzodkiewki, herbata z cytryną, jabłko (1,7)

Czwartek 06.03.2025

Śniadanie

płatki orkiszowe z żurawiną na mleku, chleb kanapkowy z masłem, pasztetem, ogórkiem konserwowym (1,7,10)

II śniadanie:  herbata żurawinowa, gruszka

Obiad

szpinakowa z ryżem, pulpeciki a`la gołąbki w sosie pomidorowym, ziemniaki, surówka z selera z rodzynkami, kompot porzeczkowy (1,3,7,9)

Podwieczorek

kasza manna z musem truskawkowym, herbata z cytryną (1,7)

Piątek 07.03.2025

Śniadanie

bułka kukurydziana z masłem, twarożek z rzodkiewką, szczypiorkiem, kakao (1,7)

II śniadanie:  napój z mięty, jabłko

Obiad

krupnik z ziemniakami, makaron z łososiem, warzywami w sosie śmietanowo- cytrynowym, kompot wieloowocowy (1,4,7,9)

Podwieczorek

racuchy z cukrem pudrem, herbata z cytryną, mandarynka (1,3,7)

Informacja o alergenach znajdujących się w jadłospisie i ich oznaczeniach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jajka i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne ( arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

* Przedszkole zastrzega sobie zmiany w jadłospisie

Close Menu
×

Koszyk

Skip to content