Jadłospis

styczeń 2025 R.

Poniedziałek 20.01.2025

Śniadanie

płatki jaglane na mleku, chleb kanapkowy z masłem, kiełbasą szynkową, sałatą, papryką (1,7)

II śniadanie: herbata owoce leśne, mandarynka 

Obiad

barszcz biały z jajkiem, kiełbasą białą,  polędwiczki wieprzowe w sosie, ziemniaki, surówka z selera z rodzynkami, kompot porzeczkowy (1,3,7,9)

Podwieczorek

bułka z masłem, serem żółtym, pomidorem, szczypiorkiem, herbata z cytryną, jabłko (1,7)

Wtorek 21.01.2025

Śniadanie

chleb razowy  z masłem, parówki z szynki, keczup, kawa inka (1,7,9)

II śniadanie: napój z mięty, jabłko

Obiad

szpinakowa z ryżem, kotlet pożarski, ziemniaki, buraczki zasmażane, kompot wieloowocowy (1,3,7,9)

Podwieczorek

kisiel wiśniowy, bułka maślana z masłem, herbata z cytryną (1,7)

Środa 22.01.2025

Śniadanie

płatki ryżowe na mleku, chleb słonecznikowy z masłem, pasta z jajek ze szczypiorkiem (1,3,7)

II śniadanie:  herbata malinowa, banan

Obiad

grochowa z ziemniakami, kluski leniwe z masłem, sałaka owocowa, kompot z wiśni (1,3,7,9)

Podwieczorek

bułka z musli z masłem, humus z suszonymi pomidorami, herbata z cytryną, jabłko (1,7)

Czwartek 23.01.2025

Śniadanie

płatki wielozbożowe na mleku, chleb kanapkowy z masłem,  pasztetem, pomidorem (1,3,7)

II śniadanie: herbata śliwkowa, kiwi

Obiad

ogórkowa z ziemniakami, potrawka z kurczaka w sosie koperkowym, ryż jaśminowy, surówka z kapusty pekińskiej, kompot porzeczkowy (1,7,9)

Podwieczorek

jogurt naturalny z musem jagodowym, ciasto drożdżowe, herbata z cytryną  (1,3,7)

Piątek 24.01.2025

Śniadanie

chleb razowy z masłem, polędwicą sopocką, ogórkiem, rzodkiewką, kakao (1,7)

II śniadanie: mus owocowy

Obiad

zarzutka z ziemniakami, łosoś z makaronem, warzywami, sosem śmietanowo -cytrynowym, kompot wieloowocowy (1,4,7,9)

Podwieczorek

racuchy z cukrem pudrem, herbata z cytryną, pomarańcza (1,3,7)

Informacja o alergenach znajdujących się w jadłospisie i ich oznaczeniach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jajka i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne ( arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

* Przedszkole zastrzega sobie zmiany w jadłospisie

Close Menu
×

Koszyk

Skip to content