Jadłospis
styczeń 2025 R.
Poniedziałek 20.01.2025
Śniadanie
płatki jaglane na mleku, chleb kanapkowy z masłem, kiełbasą szynkową, sałatą, papryką (1,7)
II śniadanie: herbata owoce leśne, mandarynka
Obiad
barszcz biały z jajkiem, kiełbasą białą, polędwiczki wieprzowe w sosie, ziemniaki, surówka z selera z rodzynkami, kompot porzeczkowy (1,3,7,9)
Podwieczorek
bułka z masłem, serem żółtym, pomidorem, szczypiorkiem, herbata z cytryną, jabłko (1,7)
Wtorek 21.01.2025
Śniadanie
chleb razowy z masłem, parówki z szynki, keczup, kawa inka (1,7,9)
II śniadanie: napój z mięty, jabłko
Obiad
szpinakowa z ryżem, kotlet pożarski, ziemniaki, buraczki zasmażane, kompot wieloowocowy (1,3,7,9)
Podwieczorek
kisiel wiśniowy, bułka maślana z masłem, herbata z cytryną (1,7)
Środa 22.01.2025
Śniadanie
płatki ryżowe na mleku, chleb słonecznikowy z masłem, pasta z jajek ze szczypiorkiem (1,3,7)
II śniadanie: herbata malinowa, banan
Obiad
grochowa z ziemniakami, kluski leniwe z masłem, sałaka owocowa, kompot z wiśni (1,3,7,9)
Podwieczorek
bułka z musli z masłem, humus z suszonymi pomidorami, herbata z cytryną, jabłko (1,7)
Czwartek 23.01.2025
Śniadanie
płatki wielozbożowe na mleku, chleb kanapkowy z masłem, pasztetem, pomidorem (1,3,7)
II śniadanie: herbata śliwkowa, kiwi
Obiad
ogórkowa z ziemniakami, potrawka z kurczaka w sosie koperkowym, ryż jaśminowy, surówka z kapusty pekińskiej, kompot porzeczkowy (1,7,9)
Podwieczorek
jogurt naturalny z musem jagodowym, ciasto drożdżowe, herbata z cytryną (1,3,7)
Piątek 24.01.2025
Śniadanie
chleb razowy z masłem, polędwicą sopocką, ogórkiem, rzodkiewką, kakao (1,7)
II śniadanie: mus owocowy
Obiad
zarzutka z ziemniakami, łosoś z makaronem, warzywami, sosem śmietanowo -cytrynowym, kompot wieloowocowy (1,4,7,9)
Podwieczorek
racuchy z cukrem pudrem, herbata z cytryną, pomarańcza (1,3,7)
Informacja o alergenach znajdujących się w jadłospisie i ich oznaczeniach
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jajka i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne ( arachidowe)
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki
- Łubin
- Mięczaki
* Przedszkole zastrzega sobie zmiany w jadłospisie