Jadłospis
marzec 2025 R.

Poniedziałek 03.03.2025
Śniadanie
zacierki na mleku, chleb kanapkowy z masłem, kiełbasą szynkową, sałatą, pomidorem (1,7)
II śniadanie: herbata owoce leśne, jabłko
Obiad
ogórkowa z ziemniakami, gulasz wołowy, kasza gryczana, surówka z kapusty pekińskiej, kompot porzeczkowy (1,7,9)
Podwieczorek
bułka maślana z masłem, miodem, herbata z cytryną, kiwi (1,7)

Wtorek 04.03.2025
Śniadanie
chleb razowy z masłem, schabem pieczonym, ogórkiem, rzodkiewką, kawa inka (1,7)
II śniadanie: sok jabłkowy
Obiad
pieczarkowa z makaronem, kotlet pożarski, ziemniaki, buraczki zasmażane, kompot wieloowocowy (1,3,7,9)
Podwieczorek
budyń czekoladowy, herbata z cytryną, pomarańcz (1,3,7)

Środa 05.03.2025
Śniadanie
płatki ryżowe na mleku, chleb słonecznikowy z masłem, pasta z jajek ze szczypiorkiem (1,3,7)
II śniadanie: herbata malinowa, banan
Obiad
jarzynowa z ziemniakami, naleśniki z serem, polewa jogurtowo- malinowa, kompot wiśniowy (1,3,7,9)
Podwieczorek
bułka z masłem, serem żółtym, pomidorem, kiełki rzodkiewki, herbata z cytryną, jabłko (1,7)

Czwartek 06.03.2025
Śniadanie
płatki orkiszowe z żurawiną na mleku, chleb kanapkowy z masłem, pasztetem, ogórkiem konserwowym (1,7,10)
II śniadanie: herbata żurawinowa, gruszka
Obiad
szpinakowa z ryżem, pulpeciki a`la gołąbki w sosie pomidorowym, ziemniaki, surówka z selera z rodzynkami, kompot porzeczkowy (1,3,7,9)
Podwieczorek
kasza manna z musem truskawkowym, herbata z cytryną (1,7)

Piątek 07.03.2025
Śniadanie
bułka kukurydziana z masłem, twarożek z rzodkiewką, szczypiorkiem, kakao (1,7)
II śniadanie: napój z mięty, jabłko
Obiad
krupnik z ziemniakami, makaron z łososiem, warzywami w sosie śmietanowo- cytrynowym, kompot wieloowocowy (1,4,7,9)
Podwieczorek
racuchy z cukrem pudrem, herbata z cytryną, mandarynka (1,3,7)
Informacja o alergenach znajdujących się w jadłospisie i ich oznaczeniach
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jajka i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne ( arachidowe)
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki
- Łubin
- Mięczaki
* Przedszkole zastrzega sobie zmiany w jadłospisie